Blekmedel – vad är det egentligen?
Att ha ljusare hår är något som många drömmer om. Även om själva blekningen är en enkel process kan medel som används för att bleka håret orsaka mycket slitage. Det beror i grund och botten på att blekande medel är väldigt starka då de innehåller väteperoxid. Även om de flesta blekmedel för hår innehåller ungefär 6% väteperoxid, vilket är klassificerat som ofarligt men irriterande kan denna kemikalie vara frätande när den kommer upp i höga procenthalter.
Väteperoxid bleker håret genom att sätta igång en oxideringsprocess och därmed bryta ner färgmolekylerna eller pigmentet, som kallas för melanin, i håret till mindre molekyler. Denna process gör att pigmenten blir ljusare och därmed blir håret ljusare.
Slitage – varför händer det?
Det är själva oxidationsprocessen som sliter på håret när det bleks. När håret färgas till en mörkare nyans tillförs pigment till håret vilket sliter men inte lika mycket som när håret bleks och pigment tas bort från håret. Många blekmedel eller andra produkter som används för att bleka hår innehåller också ammoniak.
Det är en annan kemikalie som tenderar att öppna fjällskiktet, hårstråets yttersta lager, mer än nödvändigt och därför bidra till ännu mer slitage. Fjällskiktet är det skyddande lagret på håret och behövs hållas stängt. Blekmedel höjer hårets pH-värde från det normala runt 5 till ungefär 12 och är ett bra sätt att få en bild på vilken stor miljöförändring håret går genom vid blekning.
Blekmedel och slitage
För att färga håret ljusare genom blekmedel måste fjällskiktet öppnas upp för att färgen faktiskt ska förändras. Ammoniaken i blekmedlet gör att fjällskiktet öppnas vilket låter väteperoxiden starta oxideringsprocessen som bryter ner melaninet. När melaninet bryts ner blir håret ljusare. Det låter som en enkel process vilket det kanske är men denna processen sliter otroligt på håret. Det beror på att fjällskiktet öppnas upp och förblir öppet och resulterar i torrt och slitet hår.